fbpx

Start vroeg met Black Friday promoties

Datum van publicatie:

Met nog drie maanden te gaan, heb je voldoende tijd om te bedenken welke producten je gaat afprijzen en misschien nog wel belangrijker, wanneer je dat gaat doen. Spoiler alert: het beste moment om jouw deals online te zetten is niet op Black Friday zelf. Maar wanneer dan wel? Wij vertellen je hier meer over!

Belgische consumenten bereiden zich steeds beter voor op Black Friday. Velen beginnen al weken van tevoren met het onderzoeken van producten en het vergelijken van prijzen. Daarnaast zijn consumenten zich ervan bewust dat de kortingen niet beperkt blijven tot Black Friday zelf. Veel mensen wachten tot het einde van de Black Week of zelfs tot Cyber Monday om te zien of de kortingen verder worden verhoogd.

Vroege deals en wekenlange campagnes

In België is Black Friday allang niet meer beperkt tot slechts één dag. Veel retailers beginnen al ruim voor Black Friday met het aanbieden van kortingen. Daarnaast hebben veel Belgische winkels de traditionele Black Friday uitgebreid naar een volledige “Black Week” van promoties.

Maar de kortingen stoppen niet bij Black Friday of zelfs de Black Week; vaak worden de aanbiedingen verlengd tot Cyber Monday en soms zelfs de week erna. Deze verlenging geeft consumenten nog meer flexibiliteit om op hun eigen tempo te shoppen en dit biedt retailers de kans om hun omzet over een langere periode te maximaliseren

Trends en data

Er is een groeiende trend onder Belgische consumenten om lokale bedrijven te steunen tijdens Black Friday. In plaats van te kiezen voor internationale e-commerce giganten, zoeken veel mensen naar deals bij Belgische winkels, zowel online als offline. Dit komt deels voort uit een bewustwording van de impact van hun koopgedrag op de lokale economie, vooral na de uitdagingen van de pandemie, alsook de impact op het klimaat.

Opvallende data over leeftijdscategorieën

De meerderheid van de Belgische Black Friday-shoppers bestaat uit de middelbare leeftijdsgroepen, met name mensen tussen de 35 en 54 jaar. Tegelijkertijd is er een duidelijke opkomst van jongere generaties, vooral Gen Z (18-24 jaar) en Millennials (25-34 jaar), die steeds meer invloed uitoefenen op het koopgedrag tijdens deze periode.

Hoewel de middelbare leeftijdsgroepen momenteel nog de meeste aankopen doen, neemt de invloed van jongere generaties snel toe. Hun voorkeur voor online winkelen en gebruik van technologie wijst op een verschuiving in de manier waarop Black Friday in de toekomst zal worden beleefd.

Inspelen op de oriëntatiefase: Maak je deals bekend

Er is een onderscheid tussen traditionele en innovatieve retailers. Traditionele retailers wachten tot Black Friday om deals live te zetten, maar innovatieve retailers spelen in op de oriëntatiefase door hun deals eerder bekend te maken en soms zelfs eerder aan te bieden. Dit zorgt ervoor dat potentiële kopers weten waar ze de beste prijs kunnen vinden, vooral voor producten die bij verschillende retailers worden aangeboden.

Voordelen van eerder starten met je deals

  1. Groter bereik
  2. De koopintentie is in de oriëntatiefase al hoog. Door jouw deals eerder te publiceren, bereik je een grotere groep potentiële kopers. Publiceer deals minimaal een week voor Black Friday.

  3. Lagere advertentiekosten
  4. In het weekend van Black Friday zijn de advertentiekosten het hoogst. Door eerder van start te gaan, haal je meer uit je marketingbudget.

  5. Vergelijk en win
  6. In de oriëntatiefase kijken en vergelijken potentiële kopers op verschillende websites. Begin dus vroeg met het aankondigen van jouw acties. Zodra je je deals hebt gepubliceerd, kun je organische social mediaberichten en betaalde campagnes inzetten om deze onder de aandacht te brengen. Zorg ervoor dat je bezoekers van je website opslaat in een retargeting-lijst, zodat je ze later kunt benaderen met retargeting-campagnes op bijvoorbeeld Facebook, Google, Instagram, TikTok etc.

  7. Dagelijkse aanbiedingen
  8. Winkels en webshops met een groot assortiment kunnen ervoor kiezen om elke dag een andere deal aan te bieden. Zo blijf je de hele week relevant en trek je potentiële kopers steeds weer naar je website of winkel.

Conclusie

Black Friday is uitgegroeid van één vrijdag dag tot een periode vol kortingen en koopjes. Door slim in te spelen op de oriëntatiefase en vroeg te beginnen met het promoten van je aanbiedingen, kun je als retailer het maximale uit de Black Friday periode halen. Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent en profiteer van de stijging in aankopen die Black Friday met zich meebrengt.

Wil jij ook succesvol gepromoot worden op Black Friday? Neem dan contact met ons op.